Frank koopt een auto

Eigenlijk niet. La Madre heeft het plan een 2e hands auto te gaan kopen. Al die auto-freaks hier hebben wel hopen raad? Waar? wanneer? Wat? Wie? Woes? Watte? Weis?

Reacties

Wilhelmus zei…
Mijn vader was ook op zoek naar een 2de hands auto. Uiteindelijk bleek, met de ecopremies, schrootpremies, korting van de dealer etc een splinternieuwe Hyundai i30 goedkoper dan een Opel Astra van 2 jaar oud en 80.000km op de teller.

Doch dat kan voor La Madre totaal anders liggen natuurlijk. Hoeveel rijdt ze per jaar, welk budget heeft ze voor ogen, welk soort auto zoekt ze (stadsmus, luxeberline, monovolume, alle terreinsvoertuig, amfibievoertuig,...)? Zijn allemaal belangrijke vragen die moeten gesteld worden.

Los daarvan: Moest ikzelf nu voor weinig geld een nieuwe auto zoeken, ik zou zonder moeite een Hyundai/Kia kopen zonder veel opties. Het enige wat die auto's niet hebben is een imago hetgeen mij in dat geval braadworst zal wezen. De kwaliteit van die 2 merken is tegenwoordig zeer goed, je krijgt 7 jaar garantie en van die dingen. Mijn vader zijn auto zal geen 12.000 EUR kosten. Prijs/kwaliteit onklopbaar als je 't mij vraagt.

Kies je toch voor 2de hands wil ik je het advies meegeven om te kiezen voor het officiele circuit, via de merkendealer dus, OF om particulier te kopen. In het ene geval betaal je voor de garantie, in het andere geval ben je minder geld kwijt en kan een eventuel onverwachte kost gedekt worden. Alles wat daar tussen in zit is miserie: je betaalt veel en je hebt slecht een schijn-ragarntie (ook de vele kleine dealers die op hun voortuin auto's verkopen vallen daaronder). Dit soort verkopers hebben van de verkoop van 2de handsvoertuigen een commerciele activiteit gemaakt hetgeen enkel mogelijk is door je klanten te bedriegen. Er zijn wellicht uitonderingen maar ik heb het al 2x iemand afgeraden om bij zo een dealer te kopen (1 keer bij 1st hand cars en een andere keer bij garage Pipo in Leuven). Telkens worden mijn bedenkingen afgewimpeld, telkens bleek nadien wat een levensgevaarlijke mankementen die auto's hadden.
Een dealer die geen kernactiviteit maakt van 2de hands verkoop hoeft geen winst te maken op de verkoop. Hij verdient wel op het onderhoud + hij heeft een nieuwe klant bij die de volgende keer mogelijk een nieuwe auto koopt.

Om een beeld te krijgen van betrouwbaarheid (aantal pannes per gereden km) is dit document nuttig:
http://www.adac-ortsclubs.de/images/Technik/Fahrzeugtechnik/pannenstatistik.pdf
Dit zijn cijfers die niet voor interpretatie vatbaar zijn en op geen enkele wijze een verkeerd beeld kunnen geven. Integenstelling tot enquetes en tevredenheidsindexen die vaak meer zeggen over de persoon dan over de auto.
Let goed op dat het kan dat een bepaald type auto vanaf een bepaald bouwjaar plots een betere score kan hebben. Dit is zeer normaal en bijna altijd het geval. Vermijd zeker auto's die in het eerste of 2de jaar na modelintroductie gebouwd zijn. Dit bevatten gewoon vaak kinderziektes. Voor sommige modellen duurt het evenwel 7 jaar tegen de contructeur (niet zelfden van Italiaanse oorsprong) het model betrouwbaar krijgt. ;)

Helaas is het document enkel in het Duits beschikbaar, maar de kleurtjes zeggen al wel iets. Denk er ook aan dat dit slechts een trend aangeeft en geen enkele garantie. Het zijn gemiddeldes.
Het goede nieuws is dat geen enkel merk alleen nog slechte auto's maakt en zelfs het duurste merk soms probleemauto's maakt.

Het preekt voor zich dat je met een 2de handswagen voldoende moet testrijden, ongeacht particuliere verkoop of via een dealer. voor een testrit moet je toch minstens 1 uur uittrekken.

Carpass, onderhoudsfacturen en onderhousboekje zijn uiteraard verplichte dingen om na te kijken bij een 2de handsauto. Denk eraan dat onderhoudsboekjes gewoon "gemaakt" kunnen worden. Als alle stempels in exact dezelfde kleur zijn en de data en km-standen ook weet je al genoeg. ;)

Ik ga het daarbij even laten...
Dimiman zei…
Koop geen Franse brol meer, dat kan ik u zeggen. Voor 7000 a 8000 euro hebt ge al een deftige Japanse 2de handsmobiel. Ik kan u Mitsubishi ten zeerste aanbevelen, maar alles hangt uiteraard ook af van de garage, uw garagist is minstens even belangrijk als uw auto zelf :)

We kunnen eens proefrijden in mijn auto als ge wilt?
Wilhelmus zei…
Nu ben ik zelf ook geen liefhebber van franse wagens, de aankoop mag dan enkele 1000-en euro's goedkoper zijn, de afschrijving is vaak onbetaalbaar.

Maar om nu alles over dezelfde kam te scheren... Kijk naar die betrouwbaarheidsstatistiek. Je zal vaststellen dat met name sommige franse modellen er de laatste jaren juist enorm op vooruit gegaan zijn. Je moet dat echt geval per geval bekijken met (zoals ik zei) inachtname van het bouwjaar.
Anoniem zei…
I like the valuable information you provide in your articles.
I'll bookmark your weblog and check again here regularly.
I'm quite certain I will learn plenty of new stuff right here!
Best of luck for the next!

Also visit my site - http://www.incaradvancements.co.uk

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?