Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?

Om ons smaak-experiment goed uit te voeren installeerde we een Zwan-hotdog-kraam op de markt in Halle. Daar deelde we gratis hotdogs uit, maar de voorbijgangers moesten hem wel eerst vertellen wat ze nu het lekkerst vonden: de Frankfurter worst of de Weense worst. Zo konden we meteen noteren welk van de twee het populairste werd bevonden.

Met een stevig velletje, en goed gezouten

De Frankfurter zou knapperiger zijn, omdat die een steviger velletje heeft. Hij zou ook meer gezouten zijn dan de Weense variant. Eén vrouw uit Halle deed alvast haar uiterste best om ons geschikt advies te geven: ze at vier exemplaren na elkaar op.

Einduitslag

Na twee uur maakte we de einduitslag bekend: 56 procent van de bevolking verkoos de Weense worst boven de Frankfurter worst. En dat is erg vreemd, vertelde Zwan-verkoper Wouter aan ons, want er is geen enkel verschil in smaak tussen de twee! Er is enkel een lengteverschil: De Frankfurter worst is immers 13 centimeter, en de Weense 10.

'Hoe komt het dan dat de bevolking uit Halle tóch een smaakverschil proeft?' wilde we weten. 'Omdat ze het verwachten', zei Wouter, 'Als je op voorhand bepaalde verwachtingen koestert, zullen je bevindingen erdoor gekleurd worden'. Het is maar dat je het weet.

Reacties

Wilhelmus zei…
Hmmmmm, wie is Wouter?
Londy zei…
de WORSTEN verkoper van ZWAN en Broer van TONY SMeyers ;-)