Hubble is gerepareerd

en er zijn nieuwe "deep space" foto's vrijgegeven.






Wel tof, zo'n "superfotokodak" in space!

Reacties

Wilhelmus zei…
Ik kan mij niet voorstellen dat dit onbewerkte beelden zijn. Wellicht is hier toch ook een of ander vorm van photosoep aan te pas gekomen.

De hubble telescoop is ondertussen wel behoorlijk technologisch verouderd en veel toekomstige herstellingen moeten we niet meer verwachten denk ik. Met modernere apparaten vallen betere beelden te maken gewoon vanaf de aarde. Ik verwijs u graag door naar mijn fotoboek over onze vakantie op La Palma om deze moderne apparatuur te zien :-)

De bestaansreden van de Hubble telescoop was dat men indertijd geen oplossing wist om de optische vertroebeling die de atmosfeer teweegbrengt te corrigeren/bypassen. Men zag toen geen andere oplossing dan de 'fotokodak' gewoon buiten de atmosfeer te brengen en hem daar kiekjes te laten schieten. Tegenwoordig maakt men gebruik van verschillende beelden die dan bij mekaar gebracht worden en digitaal opgekuisd worden.

Dit even terzijde.
Frankie Loosveld zei…
Zeverrr, gezeverrr!
Pornpaal zei…
Tof, zon opmerkingkje terzijde. En wat als men nu zo'n supermodern apparaat buiten de atmosfeer zou plaatsen? Zou dat dan niet NOG geweldigere foto's opleveren? Ahaaa!
Lidia Protu zei…
Ik ben blij dat gij in mijn team zit Paalmans!
Wilhelmus zei…
Nee want het enige voordeel van die hubble is dat ie geen digitale en andere truken nodig heeft om de vertekening van de atmosfeer te neutraliseren. Maar die truken bestaan ondertussen. Het nadeel van hubble is wellicht dat het veel duurder is en onbetrouwbaarder is. Als er een stofje op de lens zit moet je met een ruimteschip tot ginder vliegen om het af te kuisen!


(en ja, er vliegt wel dedelijk stof rond in de ruimte, en nog niet zo'n klein beetje)
Wubbo Ockels zei…
Wat Wilhelmus zegt is waar.
Anoniem zei…
En het is "Protut", protput!
De wondere wereld der techniek!
Dirk Dierickx zei…
blijkbaar zijn er toch nog reden genoeg om te blijven investeren in hubble, anders zouden ze dat nimeer doen, neem ik aan...
Wilhelmus zei…
Die Hubble is van de NASA als ik mij goed herinner, de moderne grondtelescopen zijn van de ESA als ik mij niet vergis. Nu gaan ze op Hawaii wel een nog veel grotere telescoop bouwen, maar tegen dat die klaar is zijn we allemaal minstens 10 jaar ouder. In die tussentijd lappen de ami's dus hun bubble op zeker? Allez dat denk ik toch.
Pornpaal zei…
En dat allemaal om een paar foto's te nemen die wij kunnen bloggen. Sympathiek!
Pornpaal zei…
En dat allemaal om een paar foto's te nemen die wij kunnen bloggen. Sympathiek!

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?