Negen op de tien Leuvense inwoners blijkt tevreden

Burgemeester Louis Tobback: 'De keizer-kosters van de Vlaamse regering zouden het vertrouwen moeten geven aan de steden.'Koen Merens

LEUVEN - Van alle inwoners van de dertien centrumsteden zijn die van Leuven het meest tevreden over hun stad. Het culturele leven, de horeca en de economie floreren er. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) hoort niet bij de 90,1 procent tevreden Leuvenaars: 'Omdat het allemaal nog zoveel beter kan.'

De Stadsmonitor, toe aan zijn derde editie, bevat tientallen parameters die aangeven hoe aangenaam het leven in de dertien grootste Vlaamse steden is. In Leuven alleszins best goed, zo blijkt. Uitstekend zelfs. De studentenstad zit voor het gros van de eigenschappen die het Dolce Vita-gehalte bepalen, in de top-drie, met Brugge en Hasselt. Er is zelfs geen enkele stad waar meer inwoners - negentig procent - aangeven dat ze tevreden zijn over de stad waar ze wonen. Ook voor de eigen buurt is er niets dan lof. Zelfs over de buren, want in geen enkele andere stad is er zoveel vertrouwen in de medemens.

De Leuvenaar is niet alleen tevreden, hij of zij proeft ook met volle teugen van het stedelijke aanbod. Slechts in twee steden lokt de bibliotheek meer bezoekers en wordt er meer aan sport gedaan. Alleen in Gent worden er meer historische plekken en musea bezocht. Ook het winkelaanbod, maar vooral de horeca, krijgen uitstekende punten. Alleen Hasselt heeft volgens het onderzoek betere restaurants en uitgaansplekken te bieden.

Ook de economie floreert. Startende bedrijven hebben in Leuven de hoogste overlevingsgraad. De toegevoegde waarde van de ondernemingen is alleen in Mechelen hoger, alleen in Genk worden meer jobs gecreëerd, Leuven heeft met grote voorsprong de meeste werknemers in creatieve- en kennisbedrijven en alleen Turnhout heeft een grotere aantrekkingskracht op werknemers van buiten de stad.

Daar stopt de Leuvense goednieuws-show niet. De Leuvenaar voelt zich niet alleen goed in zijn stad, maar ook heel veilig. Het onveiligheidsgevoel ligt nergens lager. Een en ander hangt wellicht samen met de cijfers van verkeersslachtoffers. Die zijn in Leuven het laagst van Vlaanderen, zelfs voor de fietsende medemens die zich zo vaak onveilig voelt. Mogelijk ligt het feit dat de Leuvenaars het minst hun auto gebruiken voor verplaatsingen, mee aan de oorzaak. Logisch ook, want uit de monitor blijkt dat het toch geen zin heeft om een wagen te bezitten. De helft van de inwoners vindt dat je die toch niet kwijt kan in de eigen buurt.

'Ik vraag me af hoe ik dat moet interpreteren? De Vlaamse overheid ontmoedigt het gebruik van de wagen en stimuleert de fiets en het openbaar vervoer. Als blijkt dat we slecht scoren op het vlak van parkeerplaatsen betekent dat eigenlijk dat we de beste leerling van de klas zijn', meent Tobback.

Nog dit: het team van de burgemeester wordt door 44procent van de Leuvenaars vertrouwd. Slechts twee gemeenten doen beter, al vinden wel veel inwoners dat Tobback en de zijnen wat meer de mening van de inwoners mochten vragen.

'Ik denk dat we alle redenen hebben om bijzonder opgetogen zijn met deze resultaten. Maar behoor ikzelf tot de negentig procent tevreden Leuvenaars? Neen. Ik maak misbruik van de uitstekende resultaten van de Stadsmonitor om te zeggen dat het nog allemaal zoveel beter kan. Maar dan moeten de keizer-kosters van de Vlaamse regering wel het vertrouwen geven aan de steden.'

Reacties

Dimiman zei…
I agree: Tobback is goed bezig :)
Pornpaal zei…
Zolang hij maar niet teveel megalomane geldverslindende stations bouwt tenminste...
Wilhelmus zei…
Weet niet of dat allemaal Tobback zijn verdienste is. Het is gewoon een feit dat de bewoners van Leuven (weet niet of de deelgemeenten ook worden meegeteld - denk het niet, cfr opmerking over dat het geen zin heeft een wagen te bezitten) gemiddeld het welstellendst zijn van gans Vlaanderen (speciale geavllen zoals enkele Brusselse randgemeenten en Knokke uitgezonderd). Dat maakt dat het automatisch aangenaam toeven is in Leuven. Uit hetzelfde onderzoekt blijkt trouwens dat Oostende de als de minste veilige stad ervaren wordt en Aalst als de minst plezante.

Tobback geeft idd graag uit maar waarom zou hij dat niet mogen doen? Kijk naar Mechelen, daar is de stad ook enorm opgewaardeerd terwijl Mechelen niet over hetzeflde inkomen uit belastingsgeld kan beschikken.
Het station was gewoon echt aan vernieuwing toe en die ondertunneling aan de bond daar waren ze al 50 jaar over aan het denken. De keerzijde van de medaille is dat door iedereen graag in Leuven komt wonen, het erg duur geworden is om er te wonen met als gevolg dat de "native Leuvenaars" gedwongen worden uit te wijken (naar Buggenhout bvb) ;)
Anoniem zei…
of erger nog, tienen!
Dimiman zei…
Maar neen, dat is goed te doen met z'n tweetjes om een huis te kopen in Leuven als native, goeie investering.
Pornpaal zei…
Als ze het station inderdaad vernieuwd hadden en die futuristische sculpturen hadden gelaten, hadden ze X Miljoen euro aan iets leuks kunnen uitgeven waar de Native Leuvenaars echt iets mee zijn. Belastingsverlaging bvb :-)
Dimiman zei…
Frank for president!

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?