Leterme on a roll...

De bewuste Leterme-versie van ons Belgische volkslied, dat volgens Yves identiek klinkt aan dat van Frankrijk...


Reacties

Wilhelmus zei…
Mij zou je ook niet moten vragen om het belgisch volkslied te zingen, laat staan op TV. Natuurlijk wordt dat door de franstalige media opgeklopt tot en met. Ik denk dat er belangrijkere competenties zijn die een 1ste minister moet hebben dan het volkslied te kunnen zingen.
Anoniem zei…
Is het niet belangrijk dat een eerste minister streeft naar eenheid binnen een natie, en dat hij om deze taak goed uit te kunnen voeren, de grondbeginselen kent van zijn land?
In dat opzicht is het verkeerde volkslied zingen een symbool voor een gebrek aan achtergrond, dat eventueel kan doorgetrokken worden naar de rest
van de denk- en handelswijze van de man. Zo opgeklopt vind ik dat nu ook weer niet, da's een flater, had hij maar moeten zeggen dat hij verkouden was die dag en niet kon zingen :)
Wilhelmus zei…
Laat ons een kat een kat noemen: een franstalige reporter vroeg aan YL om het volkslied te zingen. YL was een beetje "overvallen", wou het belgisch volsklied zingen, in het frans dan nog, en zong per ongeluk de Marseillaise. Dat is een onhandige flater van je welste, goed om ne keer mee te lachen, maar niet meer dan dat. Net zoals het befaamde "let the beast go" tafereel Dehaene niet tot een incompetent minister maakt is dat hier ook niet het geval.
Naar eenheid streven binnen een natie vind ik geen doel op zich. Een land goed en efficient besturen wel. In een complex land als belgie heb je daar bepaalde competenties voor nodig die YL wel degelijk meer dan iemand anders heeft (of je hem nu graag ziet of niet).

Ik vind het trouwens uitstekend dat er nog geen regering is. Een regering vormen is namelijk niet moeilijk. Een goed regeerakoord sluiten met daarin garanties voor de broodnodige hervormingen wel. Het probleem zit hem dan ook niet bij YL of zijn houding tav de belgische staat, maar wel bij de franstalige onderhandelaars die heel goed beseffen dat ze ten gevolge van de houding van YL en co een aantal maatregelen gaan moeten treffen die nodig maar ook heel erg pijnlijk zijn, en politiek eigenlijk niet verkoopbaar zijn.
Anoniem zei…
Wel 'Let The Beast Go' hield natuurlijk geen enkele betrekking met de achtergrondkennis van België, het volkslied vind ik toch echt wel een symbolische flater. Wat niet wil zeggen dat Leterme een prutser is, eerder een onhandige kluns die niet over de beste sociale vaardigheden beschikt om zijn gedachtengoed te vertalen naar de rest van het land en zijn regeringspartners.

De discussie rond B.H.V. en de stugge houding van de Franstaligen is uiteraard één ding, maar laat ons de Vlaamse kant ook niet vergeten. Een erg complexe materie die er mss voor zal zorgen dat we tot aan de volgende verkiezingen in 2009 met een noodregering opgezadeld zullen zitten; zoals aangegeven in dat document op de schoot van Dehaene, dat die handige fotograaf met zijn Nikon wist te schieten. Dat lijkt mij (maar wie ben ik in deze kwestie) misschien nog wel de best oplossing om iedereen een beetje in staat te stellen om verder samen te werken.
Pornpaal zei…
Ik vind dat spul van het volkslied een beteje een flater, maar enkel om eens mee te lachen en door te gaan. Daarnaast vind ik Leterme een plastiek ventje zonder inhoud. Maar dat wisten jullie al :-) Of er zoveel "broodnodige" hervormingen moeten doorgevoerd worden weet ik niet. Maar wel dat ze misschien eerst eens hadden moeten nadenken alvorens naar de kiezer te stappen met slogans gepikt van het vlaams blok. Nu zitten ze met de gebakken peren! ha!
Anoniem zei…
Dewinter moetse ze premier maken! dan zou het rap geregeld zijn!
Wilhelmus zei…
Wel, wat echt slecht zou zijn is naar de keizer gaan met een harde communautaire taal om dan, na de verkiezingen uwe kak terug in te trekken. Voor 1x heeft een grote partij een duidelijk programma en zijn ze er consequent mee in de regeringsonderhandelingen. Daar is toch niks mis mee?
Vroeger zou zoiets gewoon betaald
worden. Maar daar is nu geen geld meer voor.

Hervormingen nodig? Ja, toch wel ja. Werkloosheid, vergrijzing, globalisering, sociale zekerheid... dat zijn toch allemaal belangrijke themas die ons allemaal aangaan. Gewoon niks doen is helaas geen optie. U heeft geen idee hoe erg het in Wallonie gesteld is met de werkloosheid, of bijvoorbeeld met het overheidsapparaat.
Een voorbeeld: In Nederland werkt 9% van de mensen voor de overheid. In Vlaanderen is dat 11%. In Wallonie is dat een whopping 40%! Hierinnert u zich de functie van "gangwachter" in de TV serie "de Collega's"? Een persoon wiens enige taak eruit bestaat om ervoor te zorgen dat er niks in de weg staat in de gang zodat de bediendes daar niet kunnen tegenaan lopen. Iedere gang dient zo zijn eigen gangwachter te hebben. Dat lijkt kafakiaans maar dat heeft bestaan en in Wallonie is dat nog steeds doodnormaal. Franstalige politici weten heel goed dat dit niet verder kan, maar welke politicus gaat de moed hebben om die gangwachter zijn job af te schaffen? Dat is politieke zelfmoord.
Anoniem zei…
Ja hervormingen zijn absoluut nodig, daar treed ik PortieGemengd in bij. En dat Wallonië achterloopt op overtollig overheidspersoneel kan best kloppen, maar da's niet het enige waarin ze achterop hinken. Procentueel gezien draagt Wallonië quasie niets bij aan het welvaartscijfer van ons land, maar om dat nu definitief te splitsen na al die jaren is misschien ook wat te drastisch, de waarheid ligt eeder ergens in het midden.

Noot: welk grappig Portie Gemengd:
"wat echt slecht zou zijn is naar de keizer" De Keizer van België daar ligt onze redding!!
Pornpaal zei…
Yes indeed, die thema's die Portie-man opnoemt zijn erg belangrijk, probleem is dat daarover nu NIET onderhandeld wordt! Dus 110 dagen zeveren over meestal nutteloze brol!

Leve de Keizer!
Anoniem zei…
koning, keizer, admiraal, popla gebruiken ze allemaal!

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?