Noise Ninja

Eens reclame maken voor een leuk stukje software... Noise Ninja is een plugin voor Photoshop waarmee men vrij simpel ruis kan verwijderen uit digitale foto’s. Ruis is een nevenwerking van de signaalversterker die in zowat iedere digital camera zit. Het ziet eruit als een massa zeer fijne stipjes met een afwijkende kleur (korrels), vooral merkbaar wanneer men met een hogere ISO waarde fotografeert, of wanneer men een onderbelichte foto tracht te corrigeren met Photoshop. En dat verknoeit soms een foto. Noise Ninja biedt soelaas al is het uiteraard geen wondermiddel. Noise Ninja kan enkel de ruis wat dempen, en tijdens dit proces gaat er informatie verloren. Stel je de filter te aggressief in, dan ziet het resultaat eruit als een uitgelopen olieverf schilderij. Het is een beetje vergelijkbaar met de Dolby B en C knoppen op je casette speler van vroeger. Het is beter om geen ruis te laten ontstaan, maar wanneer het er is kan je het maar beter wat dempen. Het verlies aan detail werkt vaak minder storend dan de aanwezigheid van ruis.

Maar men kan Noise Ninja ook voor andere doeleinden gebruiken. Bij gebrek aan scanner fotografeer ik wel eens een andere foto. Het relief van het matte fotopapier en de reflectie van het licht zorgen voor witte stipjes en streepjes op de foto. Die kan men ook trachten weg te werken met Noise Ninja.

Links de originele foto waarmee je een profiel aanlegt. Je duidt als het ware de ruis aan. Rechtsonderaan stel je de filtereigenschappen in. En rechtsboven zie je het effect van de filter. Ziehier het uiteindelijke resultaat. Zeker niet beter dan wat een simpele scanner kan, maar wel voldoende.

Op de foto herkennen we uiteraard La Esterella, tijdens een signeersessie op de statie kermis van ’89 te Bossuit.

Ja, da zijn schooon errinneringe éé!

Reacties

Dimiman zei…
Onder de oude taarten is zijn ongetwijfeld koningin!
Wilhelmus zei…
Ha ge weet het! Andere oude taarten komen nog niet aan de enkels van Esther.

Populaire posts van deze blog

Wat is het verschil tussen Weense worsten en Frankfurter worsten?